onsdag 20 januari 2016

Undersökning lunch tallrik

Frågeställning
Man ska planera en undersökning där man ska ta reda på om det finns protein, stärkelser eller Glukos i Fiskpudding, Skirat smör, Potatis och sås.

Hypotes
Jag tror att fiskpuddingen kommer att innehålla protein och kanske glukos. Potatisen kommer nog att innehålla protein. Smöret kommer nog att innehålla srärkelser och lite protein kanske lite glukos. Jag ska ta hårdbröd från sallads bordet och det kommer nog att innehålla protein samt stärkelses.

Material
Du kommer att behöva en eller flera 250ml bägare men då kan få ha större men jag tycker att det räcker med 250ml och om du vill kan du bara använda en bägare men då måste du diska den efter varje test. Då behöver också några glas provrör, kokande vatten eller varmt vatten. Du behöver och något att mosa maten med i vattnet och jag rekommenderar att använda en glas stav som du mosar med. Du kommer också att behöver en brännare om du ska testa om det finns det finns glukos.

Metod
Använd min metod:
Ta två cm av den upplösta potatisen i ett provrör
För att undersöka om det finns stärkelse i lösningen tillsätt ett par droppar jod. Om lösningen blir mörk (svart/blå/brun) innehåller den stärkelse. Notera resultatet



För att undersöka om det finns protein i potatislösningen gör Biuretprovet.
Ta två cm av den upplösta potatisen i ett provrör 
Droppa först 4 droppar NaOH i lösningen och sedan 4 droppar CaSO4. Skaka! Om lösningen blir lila innehåller den protein. Notera resultatet!



För att undersöka om det finns druvsocker (=glukos) i potatislösningen gör Trommers prov
Ta 4 droppar Cu SO4 , tillsätt NaOH tills lösningen blir klarblå. Sätt provröret i kokande vatten. Om lösningen blir gulorange innehåller den druvsocker. Notera resultatet!

Upprepa försöken med fisk, smör och bröd
Kom ihåg skyddsglasögon och att tvätta händerna!
Smöret och kall vattnet ville inte binda sig.Den binda sig lättare med varm vatten.
Det tog ett tag för det att reagera för jag han ta den upp från det kokande vattnet och sen började den att reagera.
Resultat 





    

1 kommentar:

  1. Använd min metod:
    Ta två cm av den upplösta potatisen i ett provrör
    För att undersöka om det finns stärkelse i lösningen tillsätt ett par droppar jod. Om lösningen blir mörk (svart/blå/brun) innehåller den stärkelse. Notera resultatet

    För att undersöka om det finns protein i potatislösningen gör Biuretprovet.
    Ta två cm av den upplösta potatisen i ett provrör
    Droppa först 4 droppar NaOH i lösningen och sedan 4 droppar CaSO4. Skaka! Om lösningen blir lila innehåller den protein. Notera resultatet!

    För att undersöka om det finns druvsocker (=glukos) i potatislösningen gör Trommers prov
    Ta 4 droppar Cu SO4 , tillsätt NaOH tills lösningen blir klarblå. Sätt provröret i kokande vatten. Om lösningen blir gulorange innehåller den druvsocker. Notera resultatet!

    Upprepa försöken med fisk, smör och bröd
    Kom ihåg skyddsglasögon och att tvätta händerna!

    SvaraRadera