Frågeställning
Man ska planera en undersökning där man ska ta reda på om
det finns protein, stärkelser eller Glukos i Fiskpudding, Skirat smör, Potatis
och sås.
Hypotes
Jag tror att fiskpuddingen kommer att innehålla protein och
kanske glukos. Potatisen kommer nog att innehålla protein.
Smöret kommer nog att innehålla srärkelser och lite protein kanske lite glukos. Jag
ska ta hårdbröd från sallads bordet och det kommer nog att innehålla protein
samt stärkelses.
Material
Du kommer att behöva en eller flera 250ml bägare men då kan
få ha större men jag tycker att det räcker med 250ml och om du vill kan du bara
använda en bägare men då måste du diska den efter varje test. Då behöver också
några glas provrör, kokande vatten eller varmt vatten. Du behöver och något att
mosa maten med i vattnet och jag rekommenderar att använda en glas stav som du
mosar med. Du kommer också att behöver en brännare om du ska testa om det finns
det finns glukos.
Metod
Metod
Använd min
metod:
Ta två cm av den upplösta potatisen i ett provrör
För att undersöka om
det finns stärkelse i lösningen tillsätt ett par droppar jod. Om lösningen blir
mörk (svart/blå/brun) innehåller den stärkelse. Notera resultatet
För att
undersöka om det finns protein i potatislösningen gör Biuretprovet.
Ta två cm
av den upplösta potatisen i ett provrör
Droppa först 4 droppar NaOH i
lösningen och sedan 4 droppar CaSO4. Skaka! Om lösningen blir lila innehåller
den protein. Notera resultatet!
För att undersöka om det finns druvsocker
(=glukos) i potatislösningen gör Trommers prov
Ta 4 droppar Cu SO4 , tillsätt
NaOH tills lösningen blir klarblå. Sätt provröret i kokande vatten. Om
lösningen blir gulorange innehåller den druvsocker. Notera resultatet!
Upprepa
försöken med fisk, smör och bröd
Kom ihåg skyddsglasögon och att tvätta
händerna!
Smöret och kall
vattnet ville inte binda sig.Den binda sig lättare med varm vatten.
Det tog ett tag för
det att reagera för jag han ta den upp från det kokande vattnet och sen började
den att reagera.
Resultat
Använd min metod:
SvaraRaderaTa två cm av den upplösta potatisen i ett provrör
För att undersöka om det finns stärkelse i lösningen tillsätt ett par droppar jod. Om lösningen blir mörk (svart/blå/brun) innehåller den stärkelse. Notera resultatet
För att undersöka om det finns protein i potatislösningen gör Biuretprovet.
Ta två cm av den upplösta potatisen i ett provrör
Droppa först 4 droppar NaOH i lösningen och sedan 4 droppar CaSO4. Skaka! Om lösningen blir lila innehåller den protein. Notera resultatet!
För att undersöka om det finns druvsocker (=glukos) i potatislösningen gör Trommers prov
Ta 4 droppar Cu SO4 , tillsätt NaOH tills lösningen blir klarblå. Sätt provröret i kokande vatten. Om lösningen blir gulorange innehåller den druvsocker. Notera resultatet!
Upprepa försöken med fisk, smör och bröd
Kom ihåg skyddsglasögon och att tvätta händerna!